Videota ei tee juuri kukaan vuonna 2020

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on twitter

Videosta puhutaan, mutta sitä ei tunnu tekevän oikeastaan vielä kukaan. Olemme pieni vaikuttajamaa, jossa asiantuntijabrändien lukumäärän voi melkein laskea yhden käden sormissa. Videoista puhutaan, videosisältöjen luomisesta puhutaan, mutta niitä ei tee juuri kukaan. Video on tutkittu yhdeksi tehokkaimmista vaikuttamisen kanavista juuri NYT. Miksi käännymme pois siitä?

Muutamia nousevia tähtiä on juuri alkanut aktivoitua esim. Linkkarissa, mutta heistäkin suurin osa tuuttaa yllättävän laadutonta videomateriaalia ulos, vaikka itse esittämänsä sisältö olisikin todella huippua ja osuvaa. Tiedämme kaikki, miten huono paketointi vaikuttaa sisällön vastaanottoon. Miksi kehno riittää tässä?

Pelkäämme joutuvamme takaisin peruskouluun.

Kun trendikäs markkinointikurssi alkaa, se alkaa Face-ryhmässä, jonne kaikkien pitää postata esittelyvideo itsestään. Kuumottava tehtävä saa liian monet hiljaiseksi. Vaikka joukko on kokeneita ammattilaisia, puhujia ja esiintyjiä, on video jostain syystä pysäyttävä juttu. Itse yksinään kuvaaminen on vielä ehkä vähän helpompaa, mutta auta armias, jos sitä olisi vielä joku katsomassa!!! Mitä me pelkäämme videolla? Onko kyse samoista peloista, joiden eteen olemme joutuneet koulun musiikkitunnilla laulaessa, tehdessämme esitettäviä ryhmätöitä tai noustessamme seisomaan ja esittäytymään täydessä huoneessa muita ihmisiä – lapsena ja nyt aikuisenakin?

Vuosi 2020 muuttaa tämän.

Samalla kun puhutaan siitä, että videota täytyy tehdä kaikkien, sanotaan myös, että videoita täytyy alkaa tehdä itse. Starttaan täällä Roadblocks-sarjan, jossa kerron syitä videon “pelottavuuteen”. Sitä ennen, lue nämä faktat:

Enää ei riitä, että “vähän käsivaralla” kuvataan. Pelkkä video ei enää ole itseisarvo tai ihmeellinen asia. Siksi siinäkin tarvitaan jo tietty peruslaatu. Äänen nauhoittaminen ilman erillistä mikkiä on jo aika noloa. Käsivaralla ilmain vakainta kuvaaminen on höpön varma tapa leikata laatua hetkessä pois ja turhaan – vakain on iisi käyttää ja edullinen sijoituksena.

Ei riitä, että kuvataan tuotantoyhtiön kanssa “jotakin”. Videosisältöjen kulutuskesto on kahtalainen asia: 1) kulutetaan kestävästi siten, että niitä halutaan kestotilauksena, ei ylimääräisenä herkkuna, ja 2) kulutetaan vähemmän aikaa kerrallaan kuin ennen. Videosisältöjä imetään valtavalla teholla digitaalisissa kanavissa, ja oikeastaan kaikki aidosti digitaalinen sisältö vaatii osakseen myös liikkuvaa kuvaa. Useimmilla organisaatioilla ei ole budjettia palkata tuotantoyhtiötä täyttämään kaikkea videosisällön tuotannon tarvetta. On siis opeteltava tekemään myös itse. HUOM: tämä EI poista kokonaan ulkopuolisen ammattiavun tarvetta. Omatuotanto ei koskaan korvaa kokonaan ammattilaisten tarvetta.

Ei riitä, että kuvataan jotakin fiilistä ja liitetään tekstiä päälle. Olen nähnyt paljon “videoita”, joissa vaihtuvat diat antavat illuusion liikkuvasta kuvasta. Dioissa on kuvaa ja tekstiä, mutta lopputulos on aivan eri tasolla kuin aito video.Olen myös nähnyt paljon videoita, joissa on liikkuvaa kuvaa mainosfilkkatyyliin, ja kuvien päällä erilaisia viestejä. Televisiossa se toimii, mutta asiantuntijaviestinnässä ei niinkään. Asiakkaasi ja yleisösi janoavat sitä, että puhut. Me tiedämme jo, että ihmiset reagoivat vahvemmin puheeseen. Siis PUHU!

Yritysvideot ovat vahvassa muutoksessa ja ovat kiinteä osa modernia viestintää sekä markkinointia. Ole osa tuota muutosta. Muuten seisot ulkopuolella.

Kysynkin nyt: miksi sinä teet videota? Tai ehkä osuvammin: miksi et tee videota? Jos teet videota, kerro muillekin miksi se kannattaa. Jos taas et tee, jaa ihmeessä pelkojasi ja epäilyksiäsi – kun näistä tarpeeksi puhutaan, huomaamme varmasti, että emme ole yksin. Asian tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti muutosta!

Tämä on muutos, jonka sinä voit tehdä tänä vuonna 2020!

#sisältömarkkinointi #video #videon tekeminen #asiantuntijaviestintä

Tilaa uutiskirjeemme ja olet aina ajantasalla Videgon jorinoista!