Videomarkkinointi – Kaikki riippuu sen koosta, vai?

Share on facebook
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on twitter

No aikalailla sitä mieltä ihmiset tuntuvat olevan, monessakin asiassa. Mut nyt on kuulkaa kova! Me tutkimme asiaa ja tässäpä yllättäväkin ajatuskatko: sen minuutin kahden pituussäännön voikin ehkä jo unohtaa! HURRAA!

Videomarkkinointi oli aikamoinen haaste tarinankerronnalle – tai tarinankerronnallisesti! – sillä tarvitaan todella hyvä plotti ja todella terävä kynä, jotta saadaan aikaiseksi hyvä koukku noin puoleentoista minuuttiin. Se tuntui aiemmin olevan kaikkien videotarinoiden viitekehys: pidemmät videot eivät kannata tai tuota yhtä hyvin kiinnostusta, näin sanottiin. Näistä eroon laitettiin omaan karsinaansa livelähetykset, jotka olivat pari vuotta sitten vielä kuuminta hottia. Ne olivat erityisen suosittuja henkilöbrändäyksen virrassa – siinä, missä lunastetaan yleisön luottamus reaaliaikaisesti, ja niissähän sai jaaritella miten pitkään halusi. Juuri nyt yritykset ovat menossa takaisin sinne suuntaan, sillä koronavirus on haastanut yrittäjät tulemaan esiin omin kasvoin monilla eri areenoilla. On huomattavasti vahvempaa vedota olemassa oleviin ja potentiaalisiin asiakkaisiin sekä yhteistyökumppaneihin kasvoittain, kuin vaikkapa uutiskirjeen tai kasvottoman markkinointivideon välityksellä.

Livelähetysten ohella webinaarit olivat viimeisen vuoden parin The Juttu. Näissä usein ilmaisissa webinaareissa oli tietenkin sisältömarkkinointi (tai ihan suora markkinointi) ytimessä, ja niiden pituus katsottiinkin monesti ongelmaksi. Koska niissä ei pyritty alun perinkään tarjoamaan suoraan terävintä kärkeä olevaa asiaa, vaan sen sijaan koukuttaa katsoja kuluttamaan enemmän ja ehkä pyytämään lisätietoja tai muutoin aloittamaan/syventämään asiakassuhdetta, monien webinaarien kommentoinnit alkoivat täyttyä kritiikistä. Ja siksi monissa ne sitten menivätkin kiinni kokonaan. Tähän toki on syynä myös se, että automaation kautta useat online-yrittäjät nauhoittivat webinaarinsa etukäteen eivätkä ne olleetkaan live-lähetyksiä, vaan livemäisyys ja aikasidonnaisuus olivatkin vain illuusio.

Edelleen, suurin osa videomarkkinoinnin sisällöstä on lyhyttä, alle kahden minuutin. Mutta erottuakseen joukosta, fiksu videomarkkinoija miettii myös näitä:

1. Joko-tai-romukoppaan

Monet tuotantoprosessit preferoivat jompaakumpaa, päätyen lyhyeen. Se ei ole välttämättä tarpeellista. Suunnittele tuotantoprosessi etukäteen niin, että saat tuotettua molemmat. Jos tarinaasi ei kerta kaikkiaan saa kerrottua yhtä kivasti, hauskasti, laadukkaasti – mitä vaan! – lyhyessä ajassa, entä jos teet pidemmän version JA lyhyen version, joka voi toimia myös sisäänheittäjänä pidempään sisältöösi? Se lisää sisältöösi vaihtelua ja palvelee molempien tyylisuuntien tykkääjiä. Ja loppujen lopuksi, jos tarina on vahva ja sisältö hyvää, ei sen leikkaaminen vain leikkaamisen ilosta ole paras ratkaisu. Hyvä sisältö nappaa pituudesta huolimatta, ja eikö olisi fiksumpaa antaa sisällön vaatimusten määritellä pituutta, jotta se pääsee kunnolla oikeuksiinsa? It’s not about the size, it’s what you do with it, eh?

2. Kerro ihmisille ihmisestä. Niin teet joka tapauksessa, halusitpa tai et.

Ensinnäkin, B2B-puolen ostajat ovat melko usein ihmisiä. Edelleen. Eikö? Vaikka he ovatkin ehkä korporaatioasussaan katsoessaan videotasi, heidän sisimmässään asuu aina ja edelleen se sama Jamppa tai Sirpa, joka on se perusihminen. He liikuttuvat samoista asioista huolimatta työminästään, ja siinä on se taika, johon SINÄ haluat oman brändisi iskeä. Joten kirjoita ihmisille ja kerro tarinasi ihmisistä. Miten tarinasi liittyy vastuullisuuden megatrendiin? Miten tarinasi puhuttelee maailman pelastamista ja paikallisuuden mukanaan tuomaa hyvää? Älä kerro vain brändisi tai tuotteesi tarinaa, vaan anna tarinalle hahmot, henkilöt, ja sytytä tuote elämään! Mieti tarvitseeko yleisösi tietää hahmojen taustoista enemmän kuin vain nimi ja nenänvarsi – lisääkö taustatarina sosiaalista liimaa ja uskottavuutta? Moniulotteinen pitkäkin tarina on koukuttavampi kuin lyhyt ja etäiseksi jäävä tuotemainos.

3. Kumpaa luot: tunnettuutta vai sitoutuneisuutta? Tunnista erot.

Molempia tarvitaan, mutta sitoutuneisuus on sinulle tärkeämpää. On helpompaa luoda tarinaa kun päätät, kumpaa näistä lähdet hakemaan. Sitoutuneisuus juuri sinun juttuusi merkitsee sitä, että asiakkaasi valitsee potentiaalisemmin juuri sinut yli jonkun muun. Ja se vaatii inhimillistä tatsia. Lyhyessä videossa saat ehkä brändisi nimelle tunnettuutta helpommin ja laajemmalle, mutta mietipä tätä: jos tuotat minidokkarin vaikkapa siitä, miten asiasi liittyy laajempaan vastuullisuuden keskusteluun paikallisuuden, kotimaisuuden tai jonkun muun vinkkelin myötä, tuon filmin parissa viihtyvä yleisö on jo luonut syvemmän suhteen juuri sinun brändiisi – koska olet luonut sille syvempää merkitystä ympäröivään maailmaan. Kulutuspäätös ei ole enää irrallinen muusta ympäristöstä vaan se on relevantti tässä ajassa ja paikassa.

Lopuksi.

Kyse ei siis ole pitkä yli lyhyen tai lyhyt ennen pitkää. Tärkeintä on tunnistaa MITÄ ollaan tekemässä ja MITKÄ ELEMENTIT tarvitaan sen saavuttamiseksi. Inhimillinen tatsi ja hyvä tarina alkuineen, keskiosineen ja loppuineen ovat edelleen inhimillisen tarinankerronnan ytimessä. Vaikka olemme ehkä siirtyneen luolatulilta vähän eteenpäin monella tapaa, ollaan toisaalta edelleen ihan samoissa karvoissa kuin silloinkin ja yhtä paljain jaloin. Ugh.

Tilaa uutiskirjeemme ja olet aina ajantasalla Videgon jorinoista!