Videomarkkinointia – mitä me sit niinku kuvattais?

22 maaliskuun, 2021

Videomarkkinointi on erilaisten videolajien viidakko. Tässä listaa eri tyypeistä, mitä voit soveltaa osana omaa videotuotantoasi. Muista, että koskaan ei tarvitse pysyä vain yhdessä lajissa vaan niitä voi sekoittaa miten paljon vain haluaa. Videomarkkinoinnin strategia kannattaa kirjoittaa kuitenkin ylös, jotta pysyt kärryillä siitä, minkä osien on tarkoitus palvella mitäkin – ja samalla pystyt myös tarkastelemaan niiden kehitystä ja muuttamaan suuntaa tarvittaessa.

 1. Opetusvideot ovat hyödyllinen tapa sitouttaa yleisöäsi omaan alaasi, tuotteisiisi ja brändiisi. Sillä tuot esille myös omaa asiantuntijuuttasi. Se on helppo tapa aloittaa videomarkkinointi.
 2. Videodemot ovat yksinkertainen tapa laajentaa palveluasi ja toisaalta syventää asiakaspalveluasi. Asiakkaasi oppivat videoiden kautta huomattavasti paremmin kuin kirjoitettujen ohjeiden kautta. Ja kamoon, ovathan ne videodemot nyt jo ihan eri tavalla arkea kuin pelkät kirjoitetut käyttöohjeet. Ja edelleen, helppo tapa aloittaa videomarkkinointi.
 3. Tutoriaalit opastavat asiakkaasi läpi prosessin polun, ja ovat videodemojen alalaji.
 4. Brändivideoiden tarkoitus on luoda ja tarkentaa sitä maailmaa, johon brändisi kuuluu ja jota se luo. Se tuo esille toimintasi kulttuuria ja syventää tuotteidesi merkityksellisyyttä asiakkaillesi.
 5. Testimoniaalit näyttävät potentiaalisille asiakkaillesi sitä onnea, jota olet luonut palvelullasi jo muille asiakkaille. Muista koukuttaa potentiaalinen asiakkaasi nimenomaan samaistuttavuuden kautta. Jos video näyttää huonolta, ei se voittoisasta tarinasta huolimatta välitä sitä onnistumisen ja laadun tunnetta, mitä haluat sen välittävän!
 6. Tuotearviovideot ovat tavallaan testimoniaali, jos ne ovat positiivisia brändillesi. Näitä käytetään harvoin, etenkin aineettomien tuotteiden yhteydessä eli palvelubisneksessä, mutta ovat hyvin tehokkaita, ihmiset ovat tottuneet luottamaan verkkokauppojen kautta muiden käyttäjien arvioihin.
 7. Haastattelut ovat tapa luoda dialogia brändisi ja maailman välille. Näitä voit tehdä joko kadulla tuntemattomien kanssa, etukäteen mietittynä talkshown tapaisena pläjäyksenä (vlogit) tai vaikkapa liven välityksellä sosiaalisessa mediassa reaaliaikaisesti kysymyksiin vastaten.
 8. Reaktiovideot ovat juttu, jota käytetään enemmän henkilöbrändien luomisessa. Väitän, että joku uskalias tyyppi ottaa vielä tämän hyödyntääkseen bisnesmaailmassa.
 9. Paranna elämääsi -videot ovat etenkin keväisin erittäin IN. Nekin liittyvät usein henkilöbrändäykseen, mutta tietyillä aloilla se on mitä parhainta sisältömarkkinointia.
 10. Minidokkarit ja dokkarisarjat luovat asiantuntijuutta mitä parhaimmin, mutta ovat työläämpiä tuottaa. Suosittelemme näitä hyvin lämpimästi kuitenkin osaksi videomarkkinoinnin strategiaa oikeastaan alalla kuin alalla. Vaikka tuotanto vaatiikin vähän pohtimista, on niiden mukanaan tuoma hyöty valtavan tehokas. Ja statistiikka osoittaa, että ne ovat nostamassa suosiotaan tänä vuonna ja seuraavana.
 11. Vinet olivat oman aikansa hype: lyhyitä ja hauskoja klippejä. Voisiko tätä tyylilajia käyttää hyödyksi esimerkiksi hauskan työskentelykulttuurin esille tuomisessa, osana työnantajamielikuvan viestintää?
 12. UKK-videot ovat juttu, jota ei useinkaan näe vielä Suomessa. Siinäpä hyvä tapa erottautua ja luoda kasvoja yritykselle.
 13. Hauskat videot ovat niitä, joista tulee onnistuessaan potentiaalisimmin niitä viraaleja täysosumia. Ihmiset tykkäävät nauraa. Mieti AINA, voisitko jotenkin käyttää tätä lajia hyväksesi. Se vaatii kirjoitustyötä ja eloa tuotantoon, mutta on onnistuessaan aivan kuningasjuttu.
 14. Parodiat ovat hauskojen videoiden jatke ja hyvin, hyvin suosittuja. Usein parodisoidaan lauluja tai muiden videoita, esimerkiksi ikonisten brändien tai kilpailijoiden. Tämä tarvitsee hyvää pelisilmää ja rohkeutta, sillä laimea parodia saattaa kääntyä itseään vastaan.
 15. Cover-laulut ovat videoparodioiden kermaa juuri NYT, mutta niistä on olemassa muitakin versioita. Monet erilaiset brändit ovat tehneet omia versioitaan lauluista vaikkapa teema-/merkkipäivinä (esim. erilaiset versiot Finlandia-hymnistä tms.).
 16. BTS-videot eli koosteet ovat valtavan hieno tapa saada lisäsisältöä samalla kun tuotat jotakin suurempaa kokoelmaa. Mukaan voi ottaa bloopers-osiota eli pieleen menneitä kohtauksia tai muuta sälää, jossa näkee vähän valmistautumista. Se toimii osana isompaa kokonaisuutta ja voi koostaa hienosti esimerkiksi jonkun tilanteen tai tilaisuuden parhaat hetket.
 17. Unboxing-videot eli ne, joissa jotakin otetaan ensimmäistä kertaa laatikosta ulos ja käyttöön. Näitäkään ei oikein palvelubisneksessä näe, mutta ei siihen oikeastaan ole muuta syytä kuin mielikuvituksen puute.

MUISTA: Jokainen aloittaa jostakin! Videomarkkinoinnin nuubeista 47 % aloitti viime vuonna siksi, että heidän mielestään videosisältöjen merkityksellisyyden todentaminen yleisölle oli helppoa. Ja 99 % viime vuonna aktiviisista videomarkkinoijista aikoo jatkaa sen parissa tänäkin vuonna. (wyzowl.com)

Comments