Videon tekstittäminen – oletko ottanut huomioon tärkeimmät asiat?

26 heinäkuun, 2019

Videon tekstitys on tärkeää siksi, että some-feedissä ei videon äänet ole yleensä päällä oletusarvoisesti. Videota katsotaan myös erilaisissa ympäristöissä jolloin ääntä ei kuule selkeästi vaikkapa taustamelun vuoksi. Tekstitetyt videot ovat siten helpommin ymmärrettäviä, tekstitys auttaa siis tehokkaasti viestin ymmärtämisessä.

Tekstityksessä on myös erittäin tärkeä pointti joka mielestäni kaikista tärkein ja mikä valitettavasti nykyään unohtuu myös monelta diginatiivilta ja sehän on tekstityksen riittävän suuri koko. Jos tekstität liian pienellä koolla, muuttuu lukeminen ja ymmärtäminen jopa mahdottomaksi ja hyvässä lykyssä jää videon katsominen kesken ärsytyksen vuoksi. On myös otettava huomioon, että videota kuluttavat nykyään myös iäkkäämmät ihmiset, joten ota tämä huomioon iäkkäämmille suunnatuissa videoissa.

Videon tekstittäminen oikeassa koossa

Teimme testejä tekstityksen sopivasta koosta ja tulimme siihen tulokseen, että 1080p/Full HD/FHD -resoluutioisissa videoissa olisi hyvä käyttää vähintään 60 pikselin kokoista tekstiä ja vastaavasti 4k videoissa tuplat eli 120 pikselin kokoista tekstiä. Näin varmistetaan, että teksti on luettavan kokoista myös pienissä mutta korkean resoluution näytöissä.

Tässä lyhyessä videopostauksessa Ossi kertoo tekstityksen tärkeydestä. Tämä video on Full HD -video ja tekstitetty 60 pikselin tekstikoolla. Voit katsoa sitä eri laitteilla ja todeta itse miten hyvin homma toimii. Video on muuten editoitu ja tekstitetty kokonaan ilmaisella Olive Video Editor -ohjelmalla. Katso lopusta suorat linkit.

Videon tekstittäminen on itseasiassa ihan hauskaa puuhaa vaikka viekin hieman aikaa.

Näitä kuutta tekstityksen perussääntöjä kannattaa noudattaa:

  • Tekstitä vain kahdelle riville
  • Käytä noin 37 merkkiä maksimissaan per rivi
  • Anna noin 3 sekuntia aikaa per rivi eli noin 0,3 sek per sana)
  • Käytä 1080p/FullHD videon leveydestä max. 68% tekstitykselle
  • Älä tavuta sanoja
  • Käytä varjostusta tai mustaa laatikkoa tekstin alla parantaaksesi kontrastia.

Ylläoleva kuva on Full HD resoluutioinen eli 1920×1080 pikseliä. Huomaa, kun ohjelmassa laitat tekstin kooksi 60 pikseliä on tekstin ison kirjaimen korkeus oikeasti vain 44 pikseliä ja pienten kirjainten korkeus vielä vähemmän.

LISÄMATERIAALIT:

Jos haluat mennä todella syvälle tekstityksen viidakkoon ja tulla Tarzaniksi tai Janeksi, kannattaa lukea tämä BBC Subtitle Guidelines -artikkeli läpikotaisin ja olet valmis painimaan vaikka tekstitysgorillan kanssa.

Kiinnostuitko itse videoiden tekstityksestä ja videoeditoinnista? Voit ladata täysin ilmaisen ja meidän mielestämme maailman parhaan ilmaisen Olive Video Editor -ohjelman täältä. Ohjelma toimii Windows/Mac/Linux käyttöjärjestelmissä.

Mikäli haluat oppia nopeasti videoeditointia juuri Olive Video Editor -ohjelmalla voi sinulle sopia tehokas ja kompakti verkkokurssi, jonka avulla opit jopa kahdessa tunnissa videoeditoinnin perusteet, käyttämään Olive Video Editor -ohjelmaa sekä tietenkin tekstittämään videosi. Tutustu videoeditoinnin perusteet verkkokurssiin täällä.

Terveisin Videgon Juha & Ossi